Jag älskar mina tuttar, gör du? Stöd Rosa Bandet!

Så är det den där tiden på året igen, då det är den internationella bröstcancermånaden. Och precis som jag sa, jag älskar mina bröst. Bröst, tuttar, pattar (nä, inte mitt favoritord för dem, men ja) vad man nu föredrar att kalla dem. Jag tycker tuttar är fina. Och mysiga. Ni vet som killar håller i sina snoppar som om de är rädda att de ska ramla av? Sån är jag med mina bröst. Och det hoppas jag att alla ni andra tjejer också är.

De dåliga nyheterna är att enligt BRO dör nästan 4 kvinnor varje dag på grund av bröstcancer bara i Sverige. Mellan 5-10% av alla fall beror på ärftliga faktorer och även om de flesta som får bröstcancer är över 60 år så är det nästan 4% som är under 40 när de får en diagnos. Och det händer faktiskt att även män får bröstcancer även om det är väldigt ovanligt. Tyvärr har andelen överlevande minskat jämfört med år 2009-2011.

Det vanligaste symtomet på bröstcancer är en knöl i bröstet och andra symtom kan vara en knöl i armhålan, förstorat och hårt bröst, hudrodnad och “apelsinhud”, indragningar i huden och blod eller vätska från bröstvårtan. Ju tidigare en diagnos görs desto större är chansen för överlevnad. Det är därför det är så viktigt att man självundersöker sig. Så om man nu inte är som jag som känner på mina bröst ofta så kom ihåg att göra en självundersökning minst en gång i månaden. Detta gör du lättast genom att:

 Se på dina bröst i spegeln

  • Börja undersökningen stående.
  • Lyft armarna över huvudet.
  • Se efter om indragningar och oregelbundenheter syns i bröstens yttre form. Det märks bäst när armarna lyfts uppåt eller åt sidorna.

2. Känn på dina bröst

  • Undersök brösten när Du ligger ner.
  • Känn systematiskt igenom båda brösten.
  • Känn igenom brösten även när Du duschar.

Märker du att något är annorlunda så kontakta läkare så fort som möjligt.

Är du dessutom dålig på att komma ihåg att göra det så finns Klämdagen, en facebooksida  som skickar dig en påminnelse en gång i månaden. Fiffigt, eller hur?!

Det finns även mycket man kan göra för att bidra även om man inte är drabbad själv. Man kan till exempel vara medveten om förändringar i brösten hos en partner, vilket ofta är första steget att man märker något. Utöver det så finns det en hel del annat man kan göra. Om man kanske tycker det är jobbigt att sätta in en slant till Cancerfonden, så finns ju Rosa Bandet. Man kan tex sms:a 72988 så bidrar man med 50:- som kommer på ens mobilräkning. Ett ännu lättare sätt att bidra till bröstcancerforskning utan att behöva något mer än att köpa en så kallad rosa produkt. Hur bra som helst.

Så kom ihåg att alltid älska dina tuttar!

                       rosa band