Internationella flickdagen

Den senaste veckan har jag grubblat mycket över det här med vad som är kränkande för kvinnor. Det hela började med en liten debatt på Facebook om huruvida lättklädda kvinnor hör hemma i samband med sport på tv. Man tyckte att det var tragiskt att tonåringar ska behöva utsättas för sådant på tv i en period när man formar sin egen personlighet. Några höll med, andra inte. Jag håller inte med. Om personer som inte höll med sas det såhär “tyder enbart på folks oförstående om genusproblematiken”. Ja, men så är det tänker kanske vissa. År 2013 är kvinnor exponerade som objekt på tv, enbart för den manliga tittarens behag. Jag ska försöka förklara varför jag inte håller med om detta.

För mig är rättigheten att som kvinna vika ut mig lika viktigt som mitt val att INTE göra det. Poängen är att det är MITT val att välja själv. Ingen annan har rätt att tala om för mig att jag måste vara något slags offer; jag måste ha dåligt självförtroende, är undergiven och så vidare om jag väljer att vara med på tv i skinnbh och tjoa på killar som åker båge. Detta val är lika viktigt som en muslimsk kvinnas val att bära sjal på huvudet. De flesta tycker nog att det är sjukt och blir upprörda när våldtäcksmän blir friade för att tjejen var ‘för lättklädd’. För man har ju rätt att vara lättklädd. Eller hur var det nu igen? Det jag tycker det är tråkigt när människor inte kan acceptera att andra är olika och tycker om att göra olika saker. Om kvinnor i Sverige år 2013 inte ens kan acceptera det så tycker jag att de också är ansvariga för genusproblematiken. Och jag tycker det är rent skrämmande att man utrycker att andra på något sätt skulle vara oförstående för att de är av en viss åsikt.

Om kvinnor kunde acceptera varandra som de är så kanske vi kunde fokusera på de riktigt stora problemen och hjälpa flickor som verkligen behöver hjälp. Idag är det Internationella Flickdagen. Den internationella flickdagen grundades 2011 av FN och den huvudsakliga uppgiften är att göra osynliga flickor synliga. De menar att genom att hjälpa flickor i fattiga länder uppnå mer jämställdhet är nödvändigt för att bryta vad de kallar fattigdomsspiralen.

Till att börja med vill jag gratulera OPWC som arbetar för att minska användandet av kemiska krigsmedel,  till vinsten av Nobels Fredspris 2013. Vi kan nu pusta ut och försöka glömma att den där Putin vann, det hade varit en tragedi.

Men det var en faktiskt en flicka som var nominerad också, och det är henne jag vill hedra idag. Malala Yousafzai, hon är från Pakistan där hon under stor del av sitt unga liv kämpat för flickors rätt till utbildning. Hon fick internationell uppmärksamhet genom bloggar, intervjuer och en dokumentär om att leva under Talibanernas styre. Den 9:e oktober 2012 försökte militanta talibaner mörda henne med en kula i huvudet. Hon överlevde. Hon var inte rädd för att kämpa för varje människor rättighet till lika värde.

Malala Yousafzai,-1762934

Så istället för att bara tycka, gör något. Gör vad som helst som, även om det bara är så lite som att reflektera över dina egna åsikter. Och tyck som du vill.

Jag avslutar med ett av mina favoritcitat av den Amerikanska poeten Dorothy Parker.

“Now I know the things I know, and I do the things I do; and if you don’t like me so, to hell, my love, with you!”