Barnen från Syrien, UNHCR

1140_vatten_julklapp_unhcr

Nu har jag inte druckit en droppe alkohol på två veckor.  Två veckor kvar. Tummen upp för mig. Jo, ja, men det finns något viktigare jag vill uppnå med hela Sober for October. Jag tänkte informera lite och försöka samla in pengar till UNHCR, FNs särskilda organisation som hjälper  människor på flykt pga tex krig. Just nu har 3.1 millioner människor från Syrien flytt till UNHCR i grannländer. Det är mer än en tredjedel av hela Sveriges befolkning. Hälften av dem är barn. 1.55 millioner barn är på flykt pga att vuxna krigar.

Jag har faktiskt haft äran att träffa en superhärlig liten tjej från Syrien som kom till Sverige i höstas. Hon fick komma med sin moster till Sverige för att komma bort från krig. Resten av familjen fick hon lämna där. Hon leker tillsammans med alla andra barnen precis på samma sätt som dem. Ibland kan det vara lite trixigt att kommunicera på svenska, men det går bra, det är fantastiskt hur mycket man kan säga med ett leende. Som vart ännu större när jag sa ‘tack älskling’  (till ett barn) på arabiska; shukran habibi.

 

Alla barn har inte samma “tur”. Vissa har ingenstans att fly utom rakt över närmsta landgräns. Det UNHCR gör är att se till att dessa människor framför får allt är akuthjälp så fort de kommit utanför Syrien. Dvs i flyktinglägren. Så sent som den 22 September 2014 hjälpte de 130 000 flyktingar som kommit till Turkiet den helgen. Så ungefär 75 000 barn. UNHCR hjälper till med först och främst tält, mat, vatten och medicinsk hjälp. Det behövs pengar till filtar, liggunderlag, vattendunkar, presenningar och andra Jag vet att siffrorna är så stora att det är svårt att ta till sig så jag tänkte att jag översätter vad även mycket små donationer till fredagsmys.

1 skolbänk med pennor och böcker = 1 bag-in-box vin och 6 startköl (300:-)

1 myggnät som skyddar mammor och barn mot malaria = 1 påse chips, 300g (25:-).

1 filt till nätter då det kan bli minusgrader = 1 påse pistagenötter 190g (35:-).

1 vattendunk för färsktvatten = 1 Marabou chokladkaka, 100g (15:-).

1 påse näringsberikad nötkräm för undernärda barn = 1 påse dippmix (10:-).

Tänk vilken skillnad så lite kan göra. Angelina Jolie gör det. Katy Perry gör det. Manchester United FC gör det. Kajsa Bergqvist och Mark Levengood gör det. Stödjer UNHCR. Gör det du med.  Tänk vilken skillnad du kan göra.

Sms:a GE belopp (tex 50) följt av SARASOBEROCTOBER till 72672 eller besök

Saras Sober for October för att hjälpa.

Som man säger på engelska: every little helps!

 

logo