Svensk Media: sluta använda ordet migranter om flyktingar!

IMG_3901

Klicka här för att skriva på!

Åh vad jag det skär i mitt hjärta. Det här med drunknade barn är ingen nyhet. De första bilderna på detta såg jag på Facebook för ca en vecka sedan. Jag kommenterade då att de här bilderna kommer Facebook att ta bort. Och så var det. Bilderna är borta. Men jag sparade en.  Jag kunde inte sluta tänka på barnen vars blöjor hängde som vattenfyllda klumpar på deras kroppar. Jag kunde inte sova då. Hur kan någon levande människa tänka att de här människorna har gett sig ut på den resan om de haft något val? Vissa säger att man inte borde sprida de här bilderna. Jag förstår hur de tänker. Men jag tror tyvärr att de finns människor som inte har förstått hur allvarlig den här situationen är och ibland behövs det något riktigt chockerande för att skaka om lite, att få oss att vakna.

 Enligt Migrationsverket (2013) betyder ordet migration personers rörelse mellan länder, dvs. in- och utflyttning. När jag läser den definitionen tänker jag på människor som min man, som själv valt att flytta. En person som som väljer att bosätta sig i ett annat land av många olika orsaker som tex studier, arbete eller som i mitt fall; kärlek. Hur som helst tänker jag på någon som läser på om landet de ska flytta till, vad gäller för jobb, vad kostar det att bo, vad kostar själva flytten osv. Efter att jag gjort en sådan flytt själv, bara från England till Sverige så vet jag att det inte är gjort i en handvändning.

Titta på bilden till den här namninsamlingen. Vad ser du? Ser du människor som ser att ha noga övervägt sitt beslut, försiktigt packat hela livets tillhörigheter, minnen, möbler, kläder eller foton, bokat flyg för familjen, hyrt en lastbil eller flyttfirma och vet i förväg vart de ska bo iaf den första tiden.

Eller ser du som jag; hjärtskärande bilder på barn och familjer som inte har något annat val att först överleva en livsfarlig resa över ett hav där risken för drunkning är stor. Klarar de sig över havet till Europa blir det inte mycket bättre. Över 70 personer dog i en kylbil, varav av många var barn, övergädda av giriga människosmugglare (UNHCR, 2015). De har blivit beskrivna som allt från svärm till kackerlackor som med alla medel måste stoppas. En ny Berlinmur (för något annat kan man inte beskriva det som) ska upp för att skydda oss mot dessa människor, Ungern har redan börjat (The Guardian, 2015). I Tjeckien har man “märkt” flyktingarna med pennor för att hålla isär vilken nation flyktingarna kommer från (Aftonbladet, 2015).

Högerextremismen är på enorm framfart i hela Europa. I den senaste opinionsmätningen på uppdrag av Ekot fick Sverigedemokraterna 18,6% av rösterna om det skulle vart val i augusti 2015 (Novus, 2015). Vart ska detta leda? Vad är det för värld vi vill leva i? Sa vi inte att det som hände under andra världskriget aldrig skulle få hända igen? Vad är det för Europa som håller på att växa fram?

För några dagar sedan startades en liknande namninsamling på Change.org för att be BBC som en av de absolut största inom internationella nyheter att sluta använda ordet migrant när de egentligen pratar om flyktingar. Den har i skrivandets stund 66000+ signaturer (Change,2015). Jag vill be svenska medier göra samma sak. Användandet av ordet migrant insinuerar att dessa människor har ett val när de i själva verket riskerar sina liv och då är det ett bättra alternativ än att stanna. I mina ögon gör det väletablerade dags och kvällstidningar bidrar till den snedvridna synen att dessa människor bara kommer för att utnyttja vår empati och givmildhet vilket lägger dem bara snäppet över “nyhtessidor” som Fria Tider och Avpixlat.

Detta är en inte en politisk förfrågan. Det är en humanistisk bön om att rapportera nyheter på ett ansvarsfullt, moraliskt, etiskt och sanningsenligt sätt som generellt bidrar till att minska klyftorna mellan människor istället för att öka dem. Vi måste börja någonstans. Här är ett bra ställe. Att beskriva de här människorna på ett rättvist sätt. Jag tror verkligen att de allra allra flesta människor i Sverige och världen har stor sympati för den här tragedin. Jag vägrar tro något annat. Men faktum är att för de som är lite osäkra, som inte riktigt vet vad de tycker eller vad de ska rösta på, tror jag, är lätta att snärja in att köpa lösnummer eller klicka med historier om saker som hotar vår egen svenska välfärd. Men det är ju inget hot. Alls. De kommer inte hit för att de kan få bidrag. De kommer för att rädda sina liv. De skickar sina barn rakt in i en okänd framtid där utsatthet och död är det bättre alternativet!

Så alla ni som var vänliga nog att läsa och håller med, skriv på dela vart du än kan.

För mer information gå till:

https://www.facebook.com/flyktingejmigrant

Tillsammans kan vi göra skillnad!

Källor:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21351831.ab
https://www.change.org/p/request-bbc-use-the-correct-term-refugee-crisis-instead-of-migrant-crisis?recruiter=21304324&utm_source=share_petition&utm_medium=facebook&utm_campaign=autopublish&utm_term=des-lg-share_petition-reason_msg
http://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Ordforklaringar.html#m
http://novus.se/wp-content/uploads/2015/05/Svensk-Valjaropinion-Augusti-2015.pdf
http://www.theguardian.com/world/2015/jul/13/hungary-begins-work-on-border-fence-to-keep-out-migrants
http://www.unhcr.org/55e06ff46.html